Tuesday, 20 January 2015

AIPG 2001 TO 2012: ANATOMY AIPGMEE 2001

AIPG 2001 TO 2012: ANATOMY
AIPGMEE 2001
1. All are true about inguinal canal except:
a) Conjoint tendon forms part of the posterior wall
b) Superficial ring is found in external oblique aponeurosis
c) Deep ring is an opening in transversalis abdominis
d) Internal oblique forms both anterior and posterior wall
Answer: Deep ring is an opening in transversalis abdominis

2. The right gastro-epiploic artery is a branch of the
a) Left gastric
b) Splenic
c) Celiac trunk.
d) Gastro-duodenal
Answer: Gastro-duodenal

3. Motor supply of the diaphragm is
a) Thoraco-dorsal nerve
b) Inter-costal nerves
c) Phrenic nerve
d) Sympathetic nerves
Answer: Phrenic nerve

4. False statement regarding pudendal nerve is:
a) Both sensory and motor
b) Derived from S2, 3, 4 spinal nerve roots
c) Leaves pelvis through the lesser sciatic foramen
d) Main nerve supply of pelvic organs
Answer: Leaves pelvis through the lesser sciatic foramen

5. In a post polio case, ilio-tibial tract contracture is likely to result in.
a) Extension at the hip and knee
b) Extension at the hip
c) Flexion at the hip and the knee
d) Extension at the knee
Answer: Flexion at the hip and the knee

6. All of the following are supplied by the facial nerve except:
a) Lacrimal gland
b) Submandibular gland
c) Nasal glands
d) Parotid gland
Answer: Parotid gland

7. In the fracture of middle cranial fossa, absence of tears would be due to lesion in:
a) Trigeminal ganglion
b) Ciliary ganglion
c) Greater petrosal nerve
d) Cervical ganglion
Answer: Greater petrosal nerve

8. Occlusion of the anterior descending branch of LAD will lead to infarction of which area?
a) Posterior part of the inter-ventricular septum
b) Anterior wall of the left ventricle
c) Lateral part of the heart
d) Inferior surface of right ventricle
Answer: Anterior wall of the left ventricle

9. All of the following are true about coronary artery except:
a) Right coronary artery lies in right anterior coronary sulcus
b) Left anterior descending artery is a branch of left coronary artery
c) Usually 3 obtuse marginal arteries arise from left coronary artery
d) In 85% cases posterior descending inter-ventricular artery arises from right coronary artery
Answer: Usually 3 obtuse marginal arteries arise from left coronary artery

AIPGMEE 2002
1. All the following are derivatives of the neural crest, except:
a) Melanocyte
b) Adrenal medulla
c) Sympathetic ganglia
d) Cauda equine
Answer: Cauda equine

2. Which of the following is true regarding gastrulation?
a) Establishes all the three germ layer
b) Occurs at the caudal end of the embryo prior to its cephalic end
c) Involves the hypoblastic cells of inner cell mass
d) Usually occurs at 4 weeks
Answer: Establishes all the three germ layer

3. All the following features are seen in neurons from dorsal root ganglia, except:
a) They have centrally located nuclei
b) They are derived from neural crest cells
c) They are multi-polar
d) They contain lipofuscin granules
Answer: They are multi-polar

4. Elastic cartilage is found in
a) Auditory tube
b) Nasal septum
c) Articular cartilage
d) Coastal cartilage
Answer: Auditory tube

5. The weight of the upper limb is transmitted to the axial skeleton by:
a) Coraco-clavicular ligament
b) Coraco-acromial ligament
c) Costo-clavicular ligament
d) Coraco-humeral ligament
Answer: Coraco-clavicular ligament

6. The superficial external pudendal artery is a branch of
a) Femoral artery
b) External iliac artery
c) Internal iliac artery
d) Aorta
Answer: Femoral artery

7. Diaphragmatic hernia can occur through all the following except:
a) Esophageal opening
b) Costo-vertebral triangle
c) Costal and sternal attachment of diaphragm
d) Inferior vena cava opening
Answer: Inferior vena cava opening

8. Ureteric construction is seen at all the following positions, EXCEPT:
a) Uretero-pelvic junction
b) Uretero-vesicle junction
c) Crossing of iliac artery
d) Ischial spine
Answer: Ischial spine

9. All the following are true regarding blood supply to the kidney, EXCEPT:
a) Stellate veins drain superficial zone
b) It is a type of portal-circulation
c) The renal artery divides into five segmental arteries before entering the hilum
d) Its segmental arteries are end-arteries
Answer: It is a type of portal-circulation

10. A patient with external hemorrhoids develops pain while passing stools. The nerve mediating this pain is.
a) Hypogastric nerve
b) Pudendal nerve
c) Splanchnic visceral nerve
d) Sympathetic plexus
Answer: Pudendal nerve

11. Which of the following muscles is supplied by mandibular nerve?
a) Stapedius
b) Buccinator
c) Tensor veli palati
d) Posterior belly of digastric
Answer: Tensor veli palate

12. The sensory supply of the palate is through all of the following except:
a) Facial nerve
b) Hypoglossal nerve
c) Glosso-pharyngeal nerve
d) Maxillary division of trigeminal nerve
Answer: Hypoglossal nerve

13. All of the following are features of large intestine, EXCEPT:
a) Large intestine secretes acidic mucus which helps in formation of stools
b) It is a site of muco-cutaneous junction
c) Its epithelium contains goblets cells in large numbers
d) Absorbs salt and water
Answer: Large intestine secretes acidic mucus which helps in formation of stools

AIPGMEE 2003
1. The cell junctions allowing exchange of cytoplasmic molecules between two cells are called.
a) Gap junctions
b) Tight junction
c) Anchoring junction
d) Focal junctions
Answer: Gap junctions

2. The cells belonging to the following type of epithelium are provided with extra reserve of cell membrane.
a) Transitional epithelium
b) Stratified squamous
c) Stratified cuboidal
d) Stratified columnar
Answer: Transitional epithelium

3. All of the following are examples of traction epiphysis, except:
a) Mastoid process
b) Tubercles of Humerus
c) Trochanters of femur
d) Condyles of tibia
Answer: Condyles of tibia

4. All of the following statements are true for metaphysis of bone except:
a) It is the strongest part of bone
b) It is the most vascular part of bone
c) Growth activity is maximized here
d) It is the region favoring hematogenous spread of infection
Answer: It is the strongest part of bone.

5. All of following features can be observed after the injury to axillary nerve, except:
a) Loss of rounded contour of shoulder
b) Loss of sensation along lateral side of upper arm
c) Loss of overhead abduction
d) Atrophy of deltoid muscle
Answer: Loss of overhead abduction

6. Injury to radial nerve in lower part of spiral groove:
a) Spares nerve supply to extensor carpi radialis longus
b) Results in paralysis of anconeus muscle
c) Leaves extensions at elbow joint intact
d) Atrophy of deltoid muscle
Answer: Results in paralysis of anconeus muscle

7. The right coronary artery supplies all of the following parts of the conducting system in the heart except:
a) SA Node
b) AV Node
c) AV Bundle
d) Right Bundle branch
Answer: Right Bundle branch

8. The middle cardiac vein is located at the.
a) Anterior inter-ventricular sulcus
b) Posterior inter-ventricular sulcus
c) Posterior AV groove
d) Anterior AV groove
Answer: Posterior inter-ventricular sulcus

9. In a patient with a tumor in superior mediastinum compressing the superior vena cava, all of the following veins would serve as alternate pathways for the blood to return to the right atrium, except:
a) Lateral thoracic vein
b) Internal thoracic vein
c) Hemi-Azygos vein
d) Vertebral venous plexus
Answer: Vertebral venous plexus

10. The lumbar region of the vertebral column permits all of the following movements except:
a) Flexion
b) Extension
c) Lateral flexion
d) Rotation
Answer: Rotation (Most correct answer)

11. The blood vessel related to the para-duodenal fossa is.
a) Gonadal vein
b) Superior mesenteric artery
c) Portal vein
d) Inferior mesenteric vein
Answer: Inferior mesenteric vein

12. All of the following muscles are grouped together as “muscles of mastication’’ except:
a) Buccinator
b) Masseter
c) Temporalis
d) Pterygoid
Answer: Buccinator

13. The commonest variation in the arteries arising from the arch of aorta is:
a) Absence of brachiocephalic trunk
b) Left vertebral artery arising from the arch
c) Left common carotid artery arising from brachio cephalic trunk
d) Presence of retro-esophageal subclavian artery
Answer: Left common carotid artery arising from brachio cephalic trunk

AIPGMEE 2004
1. The first costo-chondral joint is a
a) Syncendrosis
b) Fibrous joint
c) Synovial joint
d) Syndesmosis
Answer: Syncendrosis

2. After radical mastectomy there was injury to the long thoracic nerve. The integrity of the nerve can be tested at the bedside by asking the patient to:
a) Shrug the shoulders
b) Raise the arm above the head on the affected side
c) Touch the opposite shoulder
d) Lift a heavy object from the ground
Answer: Raise the arm above the head on the affected side

3. An inhaled foreign body is likely to lodge in the right lung due to all of the following features except:
a) Right lung is shorter and wider than left lung
b) Right principal bronchus is more vertical than the left bronchus
c) Tracheal bifurcation directs the foreign body to the right lung
d) Right inferior lobar bronchus is in continuation with the principal bronchus
Answer: Right lung is shorter and wider than left lung

4. While exposing the kidney from behind all of the following nerves are liable to injury except:
a) Lateral cutaneous nerve of thigh
b) Ilio-inguinal nerve
c) Sub-costal nerve
d) Ilio-hypogastric nerve
Answer: Lateral cutaneous nerve of thigh

5. Infection/ inflammation of all of the following causes enlarged superficial inguinal lymph nodes except
a) Isthmus of uterine tube
b) Inferior part of anal canal
c) Big toe
d) Penile urethra
Answer: Penile urethra

6. The intricately and prodigiously looped system of veins and arteries that lie on the surface of the epididymis is known as
a) Choroid plexus
b) Tuberal plexus
c) Pampiniform Plexus
d) Pectiniform septum
Answer: Pampiniform Plexus

7. The movement at the following joint permits a person to look towards the right or left:
a) Atlanto-occipital joint
b) Atlanto-axial joint
c) C2-C3 joint
d) C3-C4 joint
Answer: Atlanto-axial joint

8. The articular cartilage is characterized by all of the following features except:
a) It is devoid of peri-chondrium
b) It has a rich nerve supply
c) It is avascular
d) It lacks the capacity to regenerate
Answer: It has a rich nerve supply

9. All of the following are categorized as secondary lymphoid organs except
a) Lymph nodes
b) Spleen
c) Thymus
d) Sub-epithelial collections of lymphocytes
Answer: Thymus

10. Which of following is the feature of Y chromosome?
a) Acro-centric
b) Telocentric
c) Sub-Metacentric
d) Metacentric
Answer: Acro-centric

11. The Couinaud’s segmental nomenclature is based on the position of the:
a) Hepatic veins and portal vein
b) Hepatic veins and biliary ducts
c) Portal vein and biliary ducts
d) Portal vein and hepatic artery
Answer: Hepatic veins and portal vein (Most correct answer)

AIPGMEE 2005
1. The carpal tunnel contains all structures except
a) Median nerve
b) Flexor pollicis longus
c) Flexor digitorum superficialis
d) Flexor carpi radialis
Answer: Flexor carpi radialis

2. The femoral ring is bounded by the following structures except
a) Femoral vein
b) Inguinal ligament
c) Femoral artery
d) Lacunar ligament
Answer: Femoral artery

3. While doing thoracocentesis, it is advisable to introduce needle along?
a) Upper border of the rib
b) Lowe border of the rib
c) In the center of the inter-costal space
d) In anterior part of inter-costal space
Answer: Upper border of the rib

4. Benign prostatic hypertrophy results in obstruction of the urinary tract. The specific condition is associated with enlargement of the:
a) Entire prostate gland
b) Lateral lobes
c) Median lobe
d) Posterior lobes
Answer: Median lobe

5. The prostatic urethra is characterized by all of the following features, except that it
a) Is the widest and most dilatable part
b) Presents a concavity posteriorly
c) Lies closer to anterior surface of prostate
d) Receives Prostatic ductules along its posterior wall
Answer: Presents a concavity posteriorly

6. All of the following statements regarding vas deference are true; except: 
a) The terminal part is dilated to form ampulla
b) It crosses ureter in the region of ischial spine
c) It passes lateral to inferior epigastric artery at deep inguinal ring
d) It is separated from the base of bladder by the peritoneum
Answer: It is separated from the base of bladder by the peritoneum

7. The following group of lymph nodes receives lymphatics from the uterus except
a) External iliac
b) Internal iliac
c) Superficial inguinal
d) Deep inguinal
Answer: Deep inguinal

8 In an adult male, on per-rectal examination, the following structures can be felt anteriorly except
a) Internal iliac lymph nodes
b) Bulb of the penis
b) Prostate
d) Seminal vesicle when enlarged
Answer: Internal iliac lymph nodes

9. All of the following are branches of the external carotid artery except
a) Superior thyroid artery
b) Anterior Ethmoidal artery
c) Occipital artery
d) Posterior auricular artery
Answer: Anterior Ethmoidal artery

10. Paralysis of 3rd, 4th, 6th nerves with involvement of ophthalmic division of 5th nerve; localizes the lesion to:
a) Cavernous sinus
b) Apex of orbit
c) Brainstem
d) Base of skull
Answer: Cavernous sinus

11. The superior oblique muscle is supplied by.
a) 3rd cranial nerve
b) 4th cranial nerve
c) 5th cranial nerve
d) 6th cranial nerve
Answer: 4th cranial nerve

12 The following statements concerning chorda tympani nerve are true except that it:
a) Carries secreto-motor fibers to submandibular gland
b) Joins lingual nerve in infra-temporal fossa
c) A branch of facial nerve
d) Contains postganglionic para-sympathetic fibers
Answer: Contains postganglionic para-sympathetic fibers

13. The type of joint between the sacrum and the coccyx is a:
a) Symphysis
b) Syostosis
c) Synchondrosis
d) Syndesmosis
Answer: Symphysis

14. All of the following physiological processes occur during the growth at the epiphyseal plate except
a) Proliferation and hypertrophy.
d) Calcification and ossification.
c) Vasculo-genesis and erosion
d) Replacement of red bone marrow with yellow marrow.
Answer: Replacement of red bone marrow with yellow marrow

15. Barr body is found in the following phase of the cell cycle.
a) Inter-phase
b) Metaphase
c) GI phase
d) Telophase
Answer: Inter-phase

AIPGMEE 2006
1. Which of the following is an intra-articular tendon?
a) Sartorius
b) Semitendinosus
c) Anconeus
d) Popliteus
Answer: Popliteus

2. Which of the following is not a sign of stellate ganglion block?
a) Miosis
b) Exophthalmos
c) Nasal congestion
d) Conjunctival redness
Answer: Exophthalmos

3. A 34-year-old woman came with a large abscess in the middle of the right posterior triangle of the neck. The physician incised and drained the abscess. Five days later the patient noticed that she could not extend her right hand above her head to brush her hair. Which of the following are the signs and symptoms of additional harm?
a) Damage to scalenus medius
b) Injury to supra-scapular nerve
c) Cut to spinal part of accessory nerve
d) Spread of infection to shoulder joint
Answer: Cut to spinal part of accessory nerve

4. Middle meningeal artery is direct branch of:
a) External carotid artery
b) Internal maxillary artery
c) Superficial temporal artery
d) Middle cerebral artery
Answer: Internal maxillary artery

5 In adults, the spinal cord normally ends at:
a) Lower border of L1
b) Lower border of L3
c) Lower border of S1
d) Lower border of L5
Answer: Lower border of L1

6. Lymphatic drainage of the cervix occurs by all of the following lymph nodes except:
a) Parametrial lymph nodes
b) Deep inguinal lymph nodes
c) Obturator lymph nodes
d) Ext. iliac lymph nodes
Answer: Deep inguinal lymph nodes

7. All of the following are the components of the white pulp of spleen, except:
a) Peri-arteriolar lymphoid sheath
b) B cells
c) Antigen presenting cells
d) Vascular sinus
Answer: Vascular sinus

8. Polar bodies are formed during
a) Spermatogenesis
b) Organogenesis
c) Oogenesis
d) Morphogenesis
Answer: Oogenesis

AIPGMEE 2007
1. Primordial germ cell is derived from
a) Ectoderm
b) Mesoderm
c) Endoderm
d) Meso-dermal sinus
Answer: Ectoderm

2. Movements of pronation & supination occurs in all the following joints except:
a) Superior radio-ulnar joint
b) Middle radio-ulnar joint
c) Inferior radio-ulnar joint
d) Radio-carpal joint
Answer: Radio-carpal joint

3. About posterior cruciate ligament, true statement is
a) Attached to the lateral femoral condyle
b) Intra-synovial
c) Prevents posterior dislocation of tibia
d) Relaxed in full flexion
Answer: Prevents posterior dislocation of tibia

4. Structures that pass from thorax to abdomen behind the diaphragm are all, except:
a) Azygos vein
b) Aorta
c) Thoracic duct
d) Greater splanchnic nerve
Answer: Greater splanchnic nerve

5. Most common site of Morgagni hernia is?
a) Left anterior
b) Right posterior
c) Right anterior
d) Left posterior
Answer: Right anterior

6. Structure that does not cross the midline is:
a) Left gonadal vein
b) Left renal vein
c) Left brachio-cephalic vein
d) Hemi-Azygos vein
Answer: Left gonadal vein

7. Porto-systemic shunt is not seen in:
a) Liver
b) Spleen
c) Ano-rectum
d) Gastro Esophageal
Answer: Spleen

8. Injury to the male urethra below the perineal membrane causes urine to accumulate in:
a) Superficial perineal pouch
b) Deep perineal pouch
c) Space of retzius
d) Pouch of Douglas
Answer: Superficial perineal pouch

9. All are true about the trigone of the urinary bladder except:
a) Mucosa is loosely associated to the underlying musculature
b) Mucosa is smooth
c) It is lined by transitional epithelium
d) It is derived from the absorbed part of the meso-nephric duct
Answer: Mucosa is loosely associated to the underlying musculature
 
10. Supports of the uterus are all, except:
a) Utero-sacral ligament
b) Broad Ligament
c) Mackenrodt’s ligament
d) Levator ani
Answer: Broad Ligament

11. Posterior communicating artery a branch of
a) Internal carotid
b) External carotid
c) Middle cerebral
d) Posterior superior cerebellar
Answer: Internal carotid

12. Which of the following is not a branch of cavernous segment of internal carotid artery?
a) Cavernous branch
b) Inferior Hypophyseal branch
c) Meningeal branch
d) Ophthalmic branch
Answer: Ophthalmic branch

13. Difference between typical cervical & thoracic vertebral
a) Has a triangular body
b) Has a foramen transversarium
c) Superior articular facet directed backwards & upwards
d) Has a large vertebral body
Answer: Has a foramen transversarium

14. Which of this part of vertebral canal will show secondary curves with concavity backwards?
a) Cervical
b) Thoracic
c) Sacral
d) Coccyx
Answer: Cervical

AIPGMEE 2008
1. All of the following are Digastric muscle, except
a) Sternocleido mastoid
b) Omohyoid
c) Ligament of Treitz
d) Occipito-frontalis
Answer: Sternocleido mastoid

2. All of the following muscles are composite muscles except:
a) Pectineus
b) Rectus femoris
c) Adductor Magnus
d) Biceps femoris
Answer: Rectus femoris

3. In the lungs, bronchial arteries supply the broncho-pulmonary tree:
a) Till tertiary bronchi
b) Till segmental bronchi
c) Till respiratory bronchioles
d) Till alveolar sacs
Answer: Till respiratory bronchioles

4. The skin overlying the region where a venous cut- down is made to access the great saphenous vein is supplied by:
a) Femoral nerve
b) Sural nerve
c) Tibial nerve
d) Superficial peroneal nerve
Answer: Femoral nerve

5. Which of the following is the correct order of pathway for a sperm?
a) Straight tubules- Rete testis – efferent tubules
b) Rete tubules – efferent tubules –straight tubules
c) Efferent tubule-rete testis – straight tubules
d) Straight tubule – efferent tubules – rete tubules
Answer: Straight tubules- Rete testis – efferent tubules

6. Which of the following veins is found in relation to the para-duodenal fossa?
a) Inferior mesenteric vein
b) Middle colic vein
c) Left colic vein
d) Splenic vein
Answer: Inferior mesenteric vein

7. The artery to the ductus deferens is a branch of:
a) Inferior epigastric artery
b) Superior epigastric artery
c) Superior vesical artery
d) Cremasteric artery
Answer: Superior vesical artery

8. Tributaries of the cavernous sinus includes all of the following except:
a) Superior petrosal sinus
b) Inferior petrosal sinus
c) Deep middle cerebral vein
d) Superficial middle cerebral vein
Answer: Deep middle cerebral vein

9. All of the following statements about diploic veins are true, except:
a) Develop around 8th weeks of gestation
b) These have no valves (valve-less)
c) Present in cranial bones
d) Have a thin wall lined by a single layer of endothelium
Answer: Develop around 8th weeks of gestation

10. Which of the following bones do not contribute to the nasal septum?
a) Sphenoid
b) Lacrimal
c) Palatine
d) Ethmoid
Answer: Lacrimal

11. All of the following cranial nerves contain somatic efferents except:
a) 7th Nerve (Facial nerve)
b) 3rd Nerve (Occulo-motor nerve)
c) 4th Nerve (Trochlear never)
d) 6th Nerve (Abducent nerve)
Answer: 7th Nerve (Facial nerve)

12. Facial colliculus is seen in:
a) Midbrain
b) Pons
c) Medulla
d) Inter-peduncular fossa
Answer: Pons

13. Which is the Nucleus of Masseteric reflex?
a) Superior sensory nucleus of trigeminal nerve
b) Spinal nucleus of trigeminal nerve
c) Mesencephalic nucleus of trigeminal nerve
d) Dorsal nucleus of vagus nerve
Answer: Mesencephalic nucleus of trigeminal nerve

AIPGMEE 2009
1. Artery in anatomical snuff box is
a) Radial
b) Brachial
c) Ulnar
d) Interosseous
Answer: Radial artery

2. Superior Gluteal Nerve supplies all of the following muscles except:
a) Gluteus minimus
b) Gluteus maximus
c) Tensor fascia lata
d) Gluteus medius
Answer: Gluteus maximus

3. All of the following are composite muscles, except:
a) Flexor carpi ulnaris
b) Flexor digitorum profundus
c) Pectineus
d) Biceps femoris
Answer: Flexor carpi ulnaris

4. All of the following are branches of splenic Artery, except:
a) Short gastric artery
b) Hilar branches
c) Right gastro-epiploic artery
d) Arteria pancreatica magna
Answer: Right gastro-epiploic artery

5. Contents of deep perenial pouch include all of the following except:
a) Dorsal nerve of penis
b) Bulbo-urethral gland
c) Root of penis
d) Sphincter urethrae
Answer: Root of penis

6. Urogenital Diaphragm is made up of the following except:
a) Deep transverse Perineus
b) Perinial membrane
c) Colle’s fascia
d) Sphincter Urethrae
Answer: Colle’s fascia

7. Lymphatics from the spongy urethra drain into the following Lymph nodes:
a) Superior inguinal nodes
b) Internal inguinal nodes
c) Deep inguinal nodes
d) Sacral nodes
Answer: Deep inguinal nodes

8. Middle superior alveolar nerve is a branch of:
a) Mandibular nerve
b) Maxillary nerve
c) Lingual nerve
d) Facial nerve
Answer: Maxillary nerve

9. The parasympathetic secreto-motor fibres to parotid traverse through the following except:
a) Otic ganglion
b) Tympanic plexus
c) Greater petrosal nerve
d) Aurico-temporal nerve
Answer: Greater petrosal nerve

10. Which of the following is not true about the Trochlear nerve?
a) Has the longest intracranial course
b) Supplies the ipsilateral superior oblique muscle
c) Only cranial nerve that arises from the dorsal aspect of the brainstem
d) Enters orbit through the superior orbital fissure outside the annulus of Zinn
Answer: Supplies the ipsilateral superior oblique muscle

11. Area that lies immediately lateral to the anterior perforating substance is:
a) Orbital gyrus
b) Uncus
c) Optic chiasma
d) Limen insulae
Answer: Limen insulae

12. Medulla oblongata is supplied by the following arteries except:
a) Anterior spinal artery
b) Bulbar artery
c) Basilar artery
d) Posterior inferior cerebellar artery
Answer: Bulbar artery

13. Which of the following cranial structures are insensitive to pain?
a) Dural sheath surrounding vascular sinuses
b) Choroid plexus
c) Falx cerebri
d) Middle meningeal artery
Answer: Choroid plexus

14 All of the following statements about Sternberg canal are true, except:
a) Located anterior and medial to foramen rotundum
b) Locate posterior and lateral to foramen rotundum
c) Represents posterior cranio-pharyngeal canal
d) Cause of intra-sphenoidal meningocele
Answer: Locate posterior and lateral to foramen rotundum

15. Closure of Neural tube begins at which of the following levels?
a) Cervical Region
b) Thoracic region
c) Cephalic end
d) Caudal end
Answer: Cervical Region

16. Within which part of a gastric gland are chief cells located?
a) Gastric pit
b) Neck
c) Isthmus
d) Fundus
Answer: Fundus

17. Chief cells of stomach are most abundant in
a) Fundus
b) Body
c) Antrum
d) Pylorus
Answer: Fundus

18. All of the following statements about Paneth cells are true, except:
a) Rich in rough endoplasmic reticulum
b) Rich in zinc
c) Contain Lysozyme
d) Foamy appearance
Answer: Foamy appearance

19. Gut associated lymphoid tissue (GALT) is primarily located in
a) Lamina propria
b) Sub-mucosa
c) Muscularis
d) Serosa
Answer: Lamina propria

AIPGMEE 2010
1. Gluteus medius is supplied by:
a) Superior Gluteal Nerve
b) Inferior Gluteal Nerve
c) Nerve to Obturator internus
d) Nerve to Quadratus Femoris
Answer: Superior Gluteal Nerve

2. Gluteus medius is supplied by.
a) Superior Gluteal Artery
b) Inferior Gluteal Artery
c) Obturator Artery
d) Ilio-inguinal artery
Answer: Superior Gluteal Artery

3. Urogenital Diaphragm is made up of the following, except:
a) Deep transverse perineus
b) Perinial membrane
c) Colle’s fascia
d) Sphincter Urethrae
Answer: Colle’s fascia

4. Hypogastric sheath is a condensation of
a) Scarpa’s fascia
b) Colle’s fascia
c) Pelvic fascia
d) Inferior layer of urogenital diaphragm
Answer: Pelvic fascia

5. Lymphatics from the spongy urethra drain into the following Lymph nodes:
a) Superior inguinal nodes
b) Internal inguinal nodes
c) Deep inguinal nodes
d) Sacral nodes
Answer: Deep inguinal nodes

6. Which of positions best describes the location of celiac plexus?
a) Antero-lateral to Aorta
b) Postero-lateral to Aorta
c) Antero-lateral to sympathetic chain
d) Antero-medial to sympathetic
Answer: Antero-lateral to Aorta

7. In post-ductal coarctation of aorta collaterals may be formed by all of the following except:
a) Vertebral artery
b) Supra-scapular artery
c) Sub-scapular artery
d) Posterior inter-costal artery
Answer: Vertebral artery (Most correct answer)

8. Which of the following passes through the foramen magnum?
a) Vertebral Artery
b) Sympathetic chain
c) Xlth cranial nerve
d) Internal carotid artery
Answer: Vertebral Artery

9. All of the following movements occur during abduction of shoulder except:
a) Elevation of humerus
b) Axial rotation of clavicle
c) Acromio-clavicular joint movement
d) Medial rotation of scapula
Answer: Medial rotation of scapula

10. All of the following are composite muscles, except:
a) Flexor carpi-ulnaris
b) Flexor digitorum Profundus
c) Pectineus
d) Biceps femoris
Answer: Flexor carpi-ulnaris

11. Left sided superior vena cava drains into:
a) Right Atrium
b) Left Atrium
c) Coronary sinus
d) Pericardial space
Answer: Coronary sinus

12. Which of the following tendons passes below the sustenticulum tali?
a) Tibialis anterior
b) Tibialis posterior
c) Flexor digitorum longus
d) Flexor hallucis longus
Answer: Flexor hallucis longus
  
13. Which of the following tendons has attachments on sustenticulum Tali?
a) Tibialis anterior
b) Tibialis posterior
c) Flexor digitorum longus
d) Flexor Hallucis longus
Answer: Tibialis posterior

AIPGMEE 2011
1. Which of the following is not supplied by the anterior division of mandibular nerve (V3)?
a) Temporalis
b) Medial pterygoid
c) Lateral pterygoid
d) Masseter
Answer: Medial pterygoid

2. Diaphragm develops from all except:
a) Septum transversum
b) Dorsal meso-cardium
c) Pleuro-peritoneal membrane
d) Cervical myotomes
Answer: Dorsal meso-cardium

3. Which among the following is a branch from the trunk of brachial plexus?
a) Supra-scapular nerve
b) Long thoracic nerve
c) Anterior thoracic nerve
d) Nerve to sub-clavius
Answer: Supra-scapular nerve and Nerve to sub-clavius

4. Pain sensation from the ethmoid sinus is carried by:
a) Frontal nerve
b) Lacrimal nerve
c) Naso-ciliary nerve
d) Infra-orbital nerve
Answer: Naso-ciliary nerve

5. Onodi cells and Haller cells are associated with the following structures respectively?
a) Optic nerve and Orbital floor
b) Optic nerve and internal carotid artery
c) Internal carotid artery and Optic nerve
d) Orbital floor and internal carotid artery
Answer: Optic nerve and Orbital floor

6. All are seen in injury to common peroneal nerve except?
a) Loss of sensation over sole
b) Foot drop
c) Injury to neck of fibula
d) Loss of dorsi-flexion of toe
Answer: Loss of sensation over sole

7. All of the following are pneumatic bones except?
a) Frontal
b) Ethmoid
c) Mandible
d) Maxilla
Answer: Mandible

8. Posterior relations of head of pancreas are all, except:
a) Common bile duct
b) First part of duodenum
c) Right crus of diaphragm
d) Inferior vena cava
Answer: First part of duodenum

9. Deoxygenated blood is not seen in
a) Pulmonary artery
b) Umbilical artery
c) Umbilical vein
d) Renal vein
Answer: Umbilical vein

10. Most common nerve injured in supra-condylar fracture of humerus?
a) Median Nerve
b) Radial Nerve
c) Ulnar Nerve
d) Axillary Nerve
Answer: Median Nerve

AIPGMEE 2012
1. Dilator pupillae iridis is supplied by
a) Post-ganglionic parasympathetic fibres from Edinger Westphal nucleus
b) Post-ganglionic sympathetic fibers from superior cervical ganglion
c) Post-ganglionic parasympathetic fibres from Cilliary Ganglion
d) Sympathetic fibers from the fronto-temporal branch of CN V
Answer: Post-ganglionic sympathetic fibers from superior cervical ganglion

2. All of the following structures cross the right ureter anteriorly, except:
a) Terminal ileum
b) Genito-femoral nerve
c) Right colic artery and ilio-colic artery
d) Vas deferens
Answer: Genito-femoral nerve

3. In case of perforation of ulcer in the posterior wall of 1st part of duodenum, which of the following structure is likely to be involved?
a) Inferior vena cava
b) Gastro-duodenal artery
c) Bile duct
d) Portal vein
Answer: Gastro-duodenal artery

4. All of the following are derivatives of the pharyngeal arches except
a) Tensor veli palatini
b) Mylohyoid
c) Palatine tonsils
d) Tensor tympani
Answer: Palatine tonsils

5. Which of the following about the valves of Houston is true?
a) The valves disappear after mobilization of the rectum
b) The middle valve correspond to the middle convex fold towards the right side
c) The upper valve corresponds to the peritoneal reflection
d) The valves contain all layers of the muscle wall
Answer: The valves disappear after mobilization of the rectum

6. All the following pass through the inguinal canal in female except:
a) Inferior epigastric artery
b) Round ligament of uterus
c) Ilio-inguinal nerve
d) Lymphatics from the uterus
Answer: Inferior epigastric artery

7. All of the following are correct about spinal cord except
a) The efferent nerve fibres originate from the anterior horn cells
b) The central canal is situated in the white commissure
c) It has grey matter core with white matter covering
d) Denticulate ligaments suspend spinal medulla in the sub-arachnoid space
Answer: The central canal is situated in the white commissure

8. The supra-duodenal bile duct is chiefly supplied by
a) Vessels that run upwards along bile duct from gastro-duodenal and retro-duodenal arteries
b) Vessels that arise from the cystic artery
c) Vessels that arise from the hepatic artery as it courses up along the common bile duct and supplies it in a non-axial fashion
d) Vessels that run downwards along bile duct from the right hepatic artery
Answer: Vessels that run upwards along bile duct from gastro-duodenal and retro-duodenal arteries

9. Little finger of hand corresponds to which of the following dermatomes
a) C6
b) C7
c) C8
d) T1
Answer: C8

No comments:

Post a comment